Vaccinaties en Ontworming
Influenza bij het paard (paardengriep) wordt veroorzaakt door het equine influenzavirus en is een zeer besmettelijke ziekte die bij paarden en pony’s over de gehele wereld voorkomt. Influenza bij paarden manifesteert zich met hoge koorts en acute respiratoire problemen. Doordat influenza een voorbereidende rol kan spelen bij het aanslaan van diverse andere ziekteverwekkers, kan de ziekte leiden tot chronische luchtwegproblemen. Dit kan weer een sterk negatief effect hebben op de toekomstige prestaties van het paard.
De basisenting voor volwassen paarden waarvan de enting onbekend of verlopen is, bestaat uit 2x vaccineren met een maand ertussen, gevolgd door nog een vaccinatie na een half jaar. Als de merrie correct gevaccineerd is, heeft haar veulen via de biest voldoende afweerstoffen gekregen om de eerst 5-6 maanden te overbruggen. Ons advies luidt om veulens rond 6 maanden leeftijd voor het eerst te vaccineren, het veulen dient dan al wel gespeend te zijn, in verband met de interferentie met de maternale immuniteit.
Deze enting zorgt dat het jonge paard z’n eigen afweer op gaat bouwen tegen influenza en tetanus. Daarna is elk jaar revaccinatie aan te raden. Internationaal is de eis dat ook de influenza enting niet langer dan 6 maanden geleden gegeven is. Indien uw paard of pony bij onze praktijk is ingeschreven, sturen wij u een vaccinatie-oproep om u tijdig te helpen herinneren dat uw paard gevaccineerd moet worden.
Rhinopneumonie wordt veroorzaakt equine herpesvirussen. Deze virussen veroorzaken serieuze schade aan het ademhalingsstelsel, verlammingen aan de achterhand en zelfs abortus bij drachtige merries. Paarden met rhinopneumonie kunnen zeer veel virus uitscheiden waardoor een infectie snel om zich heen kan slaan en andere paarden geïnfecteerd raken. Elk jaar vinden er in Nederland uitbraken plaats met Rhinopneumonievirus (EHV).
Tegen deze ziekte vaccineren heeft alleen nut als de enting elke 6 maanden herhaald wordt, liefst voor alle stalgenoten tegelijk. Andere ziekten waartegen te vaccineren is, zijn West Nile Virus(WNV), droes (Streptococcus Equi) en schimmelinfecties (Dermatofytose). Wij adviseren graag of dit voor uw paard verstandig is.
Wij zijn als praktijk voorstander om mestonderzoek 2 weken na het ontwormen te doen. Hierdoor kunnen we bepalen of er op uw stal problemen zijn met resistentie. Daarnaast bieden wij ook advies in het weidemanagement om ook via deze weg de besmettingsdruk zo laag mogelijk te houden.
Uit de praktijk blijkt dat dit het beste werkt als de begeleidende paardenarts overzicht heeft over alle paarden op dezelfde stal (ze komen immers vaak op hetzelfde weiland). Wanneer wij bij u op stal het wormbeleid begeleiden bieden wij ook een stukje voorlichting in de vorm van een lezing op stal aan. Op veel stallen bieden we ook een combinatie van de begeleiding van het wormbeleid en van het vaccinatiebeleid aan.
Meer informatie
Voor meer informatie of het maken van een afspraak kunt u bellen op telefoonnummer 0575 43 23 00.
Contactgegevens
Wagenvoortsdijk 11
7218 MP Almen
Telefoonnummer
E-mailadres
KvKnummer
Openingstijden
U kunt elke werkdag* bij ons terecht tussen 8.00 en 18.00 uur.
Wij zijn elke werkdag telefonisch bereikbaar van 8.00 tot 12.00 uur en van 13.00 tot 18.00
* Op nationale feestdagen (nieuwjaar, Pasen, Koningsdag, Hemelvaart, Pinksteren en Kerstmis) zijn wij gesloten. Voor spoedgevallen zijn wij wel op deze dagen bereikbaar.